Úvodnú etapu Tour de France vyhral Nemec Kittel, favoriti spadli

29.06.2013 Celý región

Bastia 29. júna (TASR) -Nemecký cyklista Marcel Kittel sa stal víťazom úvodnej etapy na jubilejnom 100. ročníku slávnych pretekov Tour de France a získal žltý dres pre celkového lídra. Jazdec stajne Argos-Shimano sa pri neúčasti favoritov presadil v záverečnom hromadnom špurte 213 kilometrov dlhej trate z Porto-Vecchio do hlavného mesta Korziky Bastie a cieľ preťal v čase 4:56:52 h. Pre dvadsaťpäťročného Nemca je to premiérové víťazstvo na Tour.

"Môj tím sa o mňa perfektne staral, všetkým patrí vďaka. Videl som ten pád, no nevšimol som si, kto sa doňho zaplietol. Spočiatku sme boli zmätení, no potom sme prišli na to, čo máme robiť," povedal v cieli Kittel.

Druhú priečku obsadil nórsky pretekár Alexander Kristoff (Kaťuša) a tretí skončil Danny van Poppel z Holandska (Vacansoleil). Z dvojice slovenských reprezentantov sa umiestnil Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step) na 37. priečke, Peter Sagan obsadil 155. pozíciu.

Úvodnú rovinatú etapu poznačilo viacero problémov. Pre výsledok bol najdôležitejší hromadný pád asi štyri kilometre pred cieľom, do ktorého sa zaplietli aj dvaja najväčší favoriti Brit Mark Cavendish a Slovák Peter Sagan a prišli tak o šancu zabojovať o triumf v úvodnej časti Tour i o žltý dres. Tretí adept na víťazstvo v úvodnej etape Nemec Andre Greipel zase dostal defekt.

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila pätica pretekárov Jerome Cousin (Europcar), Juan Jose Lobato (Euskaltel), Lars Boom (Belkin), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) a Cyril Lemoine (Sojasun), ktorí si postupne vytvorili vyše trojminútový náskok. Pelotón, na ktorého čele sa striedalo viacero tímov, však situáciu kontroloval a strážil si vedúcu skupinu. Prvú horskú prémiu na jubilejnej stej Tour získal Lobato a prvú rýchlostnú Boom. O body do bodovacej súťaže špurtoval aj Sagan, ktorý ich za ôsme miesto získal osem.

Únik skupinky na čele sa skončil asi 40 km pred cieľom, keď ich dostihlo hlavné pole. Zdalo sa, že pelotón príde pokope až do finišu a tam si to rozdajú špurtéri. Asi 15 km pred koncom sa však situácia zmenila, keď pre problémy na ceste prišlo k prvému hromadnému pádu. Vzápätí sa v cieli pod reklamným panelom zasekol autobus tímu Orica Greenedge a organizátori mali čo robiť, aby ho odtiaľ dostali pred príchodom pelotónu. Uvažovalo sa dokonca aj so zmenou cieľovej rovinky, pričom rozhodcovia oznámili pretekárom, že sa ide podľa pôvodného plánu len pár minút pred ich príchodom. Záver tak bol poriadne nervózny, čo pravdepodobne zapríčinilo aj druhý hromadný pád asi štyri-päť km pred cieľom. Ten pochoval nádeje na víťazstvo Cavendisha, Greipela i Sagana a na zemi sa ocitol aj favorit na celkový triumf Alberto Contador zo Španielska. V záverečnom špurte sa nakoniec presadil Kittel.

Aj keď hromadný pád nastal mimo chránenej zóny, ktorá je tri kilometre pred cieľom, organizátori sa rozhodli, že všetkým pretekárom zarátajú rovnaký čas.

Nedeľňajšia druhá etapa meria 156 kilometrov a povedie z Bastie do Ajaccia.

Hromadný pád v závere prvej etapy 100. ročníka Tour de France. Nemecký cyklista Tony Martin (uprostred) a Brazílčan Murilo Antoniobil Fischer čakajú na ošetrenie lekárov po páde. Foto: TASR/AP

výsledky 1. etapy (Porto-Vecchio - Bastia, 213 km):

1. Marcel Kittel (Nem./Argos) 4:56:52 h, 2. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 3. Danny van Poppel (Hol./Vacansoleil), 4. David Millar (V.Brit./Garmin), 5. Matteo Trentin (Tal./Omega Pharma-Quick Step), 6. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R), 7. Greg Henderson (N.Zéland/Lotto), 8. Jürgen Roelandts (Belg./Lotto), 9. Jose Rojas (Šp./Movistar), 10. Kris Boeckmans (Belg./Vacansoleil), ... 37. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step), 155. Peter SAGAN (SR/Cannondale) všetci rovnaký čas

celkové poradie:


1. Kittel 4:56:52, 2. Kristoff. 3. van Poppel, 4. Millar, 5. Trentin, 6. Dumoulin, 7. Henderson, 8. Roelandts, 9. Rojas, 10. Boeckmans, ... 37. VELITS, 155. SAGAN všetci rovnaký čas
 
 
 

Vyberte región